MEDLEMSSIDA

Sida till för att du som medlem ska kunna berätta om någen trevliga händelser m.m.
En plats där Du kan dela med Dig till andra.
Skicka ett mejl till Janne Anderstedt där du berättar och skicka även med bilder så kommer dessa rader och foton att läggas in nedan.


Klicka på önskat reportagen för att komma dit.
 
Oktoberfisket i Öresund 2010-10-30  
Harasjömåla 2010-09-19  
Öresund den 2009-11-21 Recept på Brantevikssill
Öresundsfisket 2008-11-22  
Flugfiske Harasjömåla 2008-05-18  
Öresundsfiske 2007-11-17  
CAK Nilsson arbetsdagen 2007-04-21  
Rolf Nilsson på Ravlunda 2007-03-08  
   

Oktoberfisket i Öresund den 30/10 2010
Så var det dags för årets höstfiske efter torsk och sill. För fjärde året i rad blev det en tur till Råå och denna gång med Siam, (Confident och Thomas körde ett annat gäng), den 30:e oktober. Detta år anmälde sig 32 glada fiskare, varav 5 tyvärr fick lämna återbud. I vanlig ordning samlades vi i ottan i Hässleholm för en gemensam bilkaravan till Råå. Till skillnad från tidigare år så hade vi denna morgon hygglig temperatur och lugna vindar. www.dmi.dk talade om vindar upp emot 8 m/s vilket nog kan stämma med verkligheten. Till skillnad från tidigare år hade vi en något butter och tystlåten skeppare som nog helst hade stannat i land denna "goa" morgon. Vi for runt mellan Råå och Ven i tätt sällskap med alla de andra turbåtarna - turbåtarna var i större stim än sillen denna dag.
Dagens torskfiskare blev Willy Westesson som fick upp dagens enda lovliga torsk, grattis! Men som alltid är det kul att samla alla trevliga människor i och i kring föreningen och faktiskt lyckades vi dra upp en och annan sill, om ändock i betydligt moderatare storlek och antal än tidigare år.
Tack återigen alla ni som deltog och gjorde den här utflykten till en lyckad tur.
    Vid tangenterna Stefan Björk
           
           
           
  Till överst på sidan  

Harasjömåla den 19/9 2010
Efter sju sorger och åtta bedrövelser - skämt åsido, ett par ombokningar och sedemera avbokning av vårt första Harasjömåla-besök i våras var det nu äntligen dags för ett morgonpiggt och glatt gäng att valla flugor, spinnare, jiggar och skeddrag uppe i Lilla Vångagylet. Redan när jag och min fiskebroder Anders anlände vid 06:00 vid sjön var Claes på plats och njöt av soluppgången. Sedan anlände i jämn ström Lennart, Ola med kamrat, Johan, Gustav, Kent, Janne och Jannice. Det blev en ganska kall men skön dag med lätt duggregn och blåst. Fisket gick i vågor och i slutändan landades väl en sisådär 25-30 regnbågar i blygsam storlek, (och en gädda som ni kan se på bilderna). Inte någon trillade över 2 kg strecket. Men i stort, fina fiskar i god kondition. Men frågan är om vi inte skall styra kosan till något annat ställe nästa vår?
    Stefan Björk
         
         
         
    Till överst på sidan    

Öresundsfisket den 21/11 2009
Nu var det åter dags att fylla sillkvoten inför julens inläggningar. För tredje året i rad blev det en tur till Råå och fiskebåten Confident, denna gång den 21:e november. Detta år anmälde sig 27 glada fiskare, varav 4 tyvärr fick lämna återbud. I vanlig ordning samlades vi i ottan i Hässleholm för en gemensam bil karavan till Råå. Ny mötesplats för i år var parkeringsplatsen på Österås - som alla anmälda med lätthet hittade fram till. www.dmi.dk talade redan kvällen innan om att det skulle bli en ganska klar men kylslagen dag på sundet. Men vad gör väl det när man har bra kläder och goda vänner i kring sig. Det visade sig dock bli helt human vind och till och med en hel del solglimtar. Senaste veckorna berättade skepparen Tomas att fisket varit allt annat än bra men med väderskiftet under gårdagen hoppades även han på bättre fiske. Sillen hittade vi så småningom och även en del torsk. Precis som tidigare år ställde Peter Sturm upp med en säng som första pris till största torsk, (stort tack för detta). Men tyvärr fick vi alla bara småtorsk som fick gå tillbaka för att växa sig större. Så detta år fick både säng och skänkt fiskepeng från föreningen stanna kvar. Tack alla ni som deltog och gjorde den här utflykten till en lyckad tur.

Under turen fick jag också tips om Brantevikssill utav Jimmy Håkansson och Michael Holmqvist som jag till jul testade och varierade till nedanstående recept med stående ovationer som följd. (Ytterligare tips var att filea sillen direkt utan rensning - fungerade perfekt och sparade mig någon timmes jobb vid diskhon detta år).
      Vid tangentbordet Stefan Björk
  Till överst på sidan

Vad du behöver:
600 gram eller                     12-15 st sillfiléer, ordentligt tinade, gärna från Råå - turen Lag
7 dl                vatten 
1 dl                ättika, 24% 
2 msk            salt  Kryddblandning 
5 dl                socker 
1 msk            citronpeppar
2 msk            kryddpepparkorn, grovt krossade 
3 msk            vitpepparkorn, grovt krossade 
2 st                gul lök(ar), stora, hackade 
2 st                röd lök(ar), stora, hackade 
2 st                lagerblad, delvis krossade
5 st                salladslök, finskuren, ca 1 dl 
1 st                knippa dill, hackad, ca 1 dl Tillagning
1. Blanda lagen och slå den över sillfiléerna. Låt stå kallt ett dygn.
2. Ta upp sillen och låt den rinna av. Dra av skinnet från sillen.
3. Rör ihop ingredienserna till kryddblandningen. Varva den med sillen i en kruka eller glasburk. Låt stå kallt två dygn. Obs! Det ska inte vara någon vätska i vid inläggningen. Låt inläggningen dra några dagar i kylskåp.
Till överst på sidan

Då var det åter dags att ta en tur till Råå och fiskebåten Confident. Vädret skulle inte bli det bästa om man hade lyssnat på morgonnyheterna, kuling hade det varnats för, så några hoppade av redan vid mötesplatsen på Coop i Hässleholm. Hade själv kollat på SMHI kvällen innan och där skulle det vara sol och en vind på ca 5 s/m och det stämde ganska bra, blåste kanske upp lite mer under förmiddagen, men skepparen "Tomas" behövde inte gå ner i lä utanför Ven som dom annars brukar göra vid hårdare blåst. Fisket hade tydligen varit dålig i några veckor om man läste i Rååbåtarnas loggbok, men om man ville ha sill var det inga problem. Bra med sill och faktiskt ganska stor sådan, så dom flesta fick nog julsill så det räckte. Torsk var det sämre med, blev kanske ca. 6-7 torskar och ganska små. Precis som förra året hade Peter Sturm ordnat en säng som pris för den största torsken och det tackar vi från styrelsen verkligen för, Martin Josefsson ledde länge med sina två torskar men på slutet kom "Oskar" och Peter i gång och fick varsin lite större torsk (kanske tur att inte Peter vann, för sängar hade han väl ganska gott om). Det blev alltså Arne "Oskar" Jönsson som tog hem förstapriset och förutom sängen fick han 200 kr som föreningen hade satt upp till den som tog största torsken. En lyckad dag och trevligt att vi kunde bjuda med blivande medlemmar som står på kölistan. 18 medlemmar och tio icke medlemmar (anhöriga och sådana som står på kölistan) hade ställt upp till en lyckad dag som Stefan Björk hade ordnat mycket bra.
   
Vid tangentbordet Janne Anderstedt
     
Klicka på bilderna för större format.
fiske fiske fiske fiske fiske fiske
   

Så var det dags att göra en liten tur till Flugströmmen i Harasjömåla. Det blev lite snålt med anmälningstiden men hoppas att inbjudan gick ut till samtliga medlemmar. Däremot kollar inte alla sin mail dagligen vissa inte ens veckovis, lite tråkigt om man vill nå alla snabbt. Trots detta blev det 11 stycken som hade visat sitt intresse för att prova flugfisket i Flugströmmen Harasjömåla. Eftersom vi har erbjudit de som står på kölistan att delta på samma premisser som anhöriga, i mån av plats och mot en mindre kostnad som bestäms vid varje tillfälle. Var en av oss elva en sådan.
En liten kylig morgon men solen värmde snart upp luften till en mycket behaglig temperatur. Jag och CAK trodde vi var tidiga när vi kom fram före halv åtta, döm om vår förvåning att vi var de sista som kom, fast det är klart, flugströmmen öppnade ju klockan fyra. Stefan hade ordnat så att de som inte hade flugspön skulle få låna och instruktör skulle komma för att hjälpa dom som var lite noviser med flugspö. Instruktören kom lite sent men fick nog att göra ändå. Däremot hade lånet av flugspön missats, men dock hade alla flugspön. Undrar om det var Sebastian Sandberg som kom med första fisken. Tror att de flesta kände fisk och att det var ca sju fiskar som drogs upp dock är jag här lite oinformerad. Har lite svårt att se dessa fiskar nästan utan stjärtfenor som vackra fiskar. Storleken var det kanske inte mycket att orda om fisken låg väl på en vikt runt 3kg. Jag fick namnet, kanske beroende på att jag har lite svårt att stå och nöta på samma fisk i ”en evighet”. Van att fiska på vild öring och där går det inte att göra för många kast på samma ställe, då dessa fiskar är mycket skygga, smygfiske.
Ett mycket bra arrangemang som vår ordförande Stefan Björk hade fixat till och det ska han ha ett stort tack för.

Vid tangentbordet Janne Anderstedt

Klicka på bilderna för större format.
HM_CAK
CAK
GB00
JA_CAK
JA_LN
JM_UH
JM
JM
LN_Instr
GB_00
SB
MH
SS
   
     
Föreningens fisketur på Öresund2007-11-17

Styrelsen fick på uppdrag av årsmötet att arrangera en fisletur på Öresund. Den gick av stapeln den 17/11 2007. Intresset från medlemmar att ta en tur ut på sundet var stort. Det var 16 st föreningsmedlemmar som ville ut och "dra torsk". Med anhöriga blev båten fylld och det var 25 st som var begränsningen, men båten tog faktiskt 40st (Confident) med det visste vi inte om, då kaptenen sade att det var 25 deltagare som gällde när Stefan Björk bokade båten. Tyvärr var det någon som kom in sent med en anmälan och kunde tyvärr inte komma med. Fisketuren blev lyckad inga större vågor men ett lätt dis gjorde att det kändes lite blött även uppe på däck. Pris till största fisk oavsett art var 300;- från föreningen och en säng med måtten 90x200 från Hilding Anders ordnat av Peter Sturm ett mycket trevligt initiativ som vi tackar för. Tillgången på stor fisk var knaper men det var gott om sill så jag tror att alla fick julasillen fixad. Men det blev några torskar och den största drog Göran Ölycke 4,5 kilo så han vann både säng och pengar, grattis. Här nere följer ett litet bildkollage taget av våra ordförande Stefan Björk.

Klicka på bilderna för större format.

bild_1 b2 b3 b4 b5 b6
b7 b8 b9 b10 b11 b12
 
Skrivet av Janne Anderstedt
     
CAK Nilsson om arbetsdagen 2007-04-21
Hej Janne!
Ett glädjande stort antal medlemmar (nästan halva föreningen) fans på plats kl 10 vid Brönnestads skjutbana. Detta gjorde att vi hade möjlighet att utföra lite mer än det som var tänkt, dvs iordningställande av damm fem. Rickard (CHI junior) fick i uppdrag att tillsammans med ett antal medarbetare "med krattor" följande uppgift. Från källan söder damm nr ett rensa bäcken till damm fem och göra en utvärdering om eventuella åtgärder för att iordningställa dammarna två, tre, och fyra. Rickard kommer att skicka en utvärdering till Dig Janne. Sven Åke Karlsson fick med en medarbetare uppgift att kolla om det var heldött i "karpdammen" enl Kalle var så fallet, det nybakade franskbrödet gav inget resultat. Göran Franzen och Allan Wikander (lätt skadeskjutna) tillsammans med egna medarbetare letade rätt på båten i Filesjön. Allan skall flytta den upphittade båten till sin ordinarie plats.Resterande mannar fixade till dammfästet med hjälp av Stellan stora traktor. En st dykare med torrdräkt fiskade upp vad vi tror var upphovet till incidente, ett galler som har skyddat munkens inloppsrör var igensatt, detta fiskades upp. Ett stort tack till alla som denna soliga dag ställde upp för vår förening. Ett tack även till Sven Axelsson som öppnat upp grindar och gjort viss röjning vid dammen.
Hälsningar CAK.
Slitvargar på arbetsdagen vid damm 5.
a_1
a_2
A_3 A_4 A_5 A_7
Klicka på bild för större format.
   
     
Insänt av Rolf Nilsson 2007-03-09

Hej Janne

Här kommer rapporten om gårdagens fiske.
Kent Andersson och jag startade fisket kl 0930, vi fick inte känning med fisk förrän kl 1100. Vi fick napp samtidigt, Jag förlorade min fisk i vattenbrynet, den släppte precis före håvningen. Kent fick en ”ungherre med hiskligt temperament och längd 35 cm. Den blanke återpassades till det våta. 30 min senare tar Kent upp den store fisken längd 70 cm.
Vi återvände till utgångspunkten bordet och grillen. Några grillade ”lundaknakare” och kaffe kom sig väl till pass.

Vi bytte sida och jag gick upp mot kraftledningen. Nere under kraftledningen vid den stora stenen kom hugget. Ett våldsamt hugg och en fisk som jag bedömer väl i storlek med den som Du kom och glänste med för ett par år satt på kroken. Fisken gav våldsamt motstånd, hopp och rullning i luften. Fisken satt kvar c:a 30 sek, därefter släppte den. En 10 cm Rappala hade bakre kroken helt uträttad. Jag fortsatte mot ”Frasses håla”, på vägen blir jag brutalt påhoppad av en liten blank ”ungherre”. Ynglingen återsattes varsamt i sitt rätta element. Väl framme i ”Frasses håla” får jag napp igen. Denna gång landar jag en 54 cm lång öring.
Jag hade glömt vågen men jag bifogar bild och hoppas att rapporten är fullständig.
 En härlig fiske och vårdag… rolf_n_1
 rolf_n_2
rolf_n_3
Med vänliga hälsningar / Best regards
Rolf Nilsson

  Till överst på sidan